Jaka powinna być kolejność w przekształceniach wykresu: najpierw przesunięcie o
Monika: Jaka powinna być kolejność w przekształceniach wykresu: najpierw przesunięcie o wektor, a potem
odbicie Sx,
czy na odwrót?
5 sty 11:58
wredulus_pospolitus:
zależy jak wygląda funkcja i z jakiej wychodzimy.
np.
f(x) = |x+1|
krok 0 −> wychodzimy z funkcji g(x) = x
krok 1 −> przesuwamy o wektor [0,1]
krok 2 −> odbijamy to co jest poniżej osi OX
f(x) = |x| + 1
krok 0 −> wychodzimy z funkcji g(x) = x
krok 1 −> odbijamy to co jest poniżej osi OX
krok 2 −> przesuwamy o wektor [0,1]
5 sty 13:16
wredulus_pospolitus:
a w przypadku np. takim:
f(x) = |x+1| + 2
mamy takie możliwości:
1.
krok 0 −> wychodzimy z funkcji g(x) = x
krok 1 −> odbijamy to co jest poniżej osi OX
krok 2 −> przesuwamy o wektor [−1 , 2]
2.
krok 0 −> wychodzimy z funkcji g(x) = x
krok 1 −> przesuwamy o wektor [0,1] (bądź [−1,0])
krok 2 −> odbijamy to co jest poniżej osi OX
krok 3 −> przesuwamy o wektor [0,2]
5 sty 13:19
Monika: Dziękuję wreduluspospolitus:
A jak będzie w takim przypadku?
f(x)= 2 do potęgi(−x+1) i jeszcze +3
5 sty 13:57
Monika:
5 sty 14:45
wredulus_pospolitus:
f(x) = 2
−x + 1 + 3

Możemy 'zaatakować' w taki sposób:
startujemy z g(x) = 2
x
przesuwamy o wektor [1,0] otrzymując h(x) = 2
x−1
odbijamy symetrycznie względem osi OY otrzymując n(x) = 2
−(x−1) czyli 2
−x + 1
teraz przesuwamy o wektor [0,3] otrzymując f(x) = 2
−x + 1 + 3
UWAGA

gdybyś najpierw odbiła ... a później przesuwała o wektor aby uzyskać w potędze −x + 1
... to MUSISZ zwrócić uwagę że przesuwasz względem 'x' a nie '−x' więc nie o wektor [−1 , 3]
bo wtedy masz w potędze −(x
+1) = −x − 1
dlatego ... musisz być tu uważna.
5 sty 15:51
Monika: No właśnie, też zauważyłam tę różnicę we współrzędnych wektora.
Bardzo to skomplikowane.
Dzięki bardzo serdeczne za instrukcję
5 sty 18:08