Stosując wskazane podstawienia, obliczyć całki nieoznaczone
Marcel:
∫x√x−3dx, t = √x−3
5 sty 00:05
Marcel: Nie za bardzo wiem co dalej zrobić, ponieważ nie skraca mi się x po podstawieniu, czy ktoś może
mnie nakierować?
5 sty 00:06
jc:
∫x
√x−3 dx = ∫(x−3 +3)(x−3)
1/2 dx =
| | 2 | | 2 | |
∫[ (x−3)3/2 + 3(x−3)1/2 ]dx = |
| (x−3)5/2 + 3* |
| (x−3)3/2 |
| | 5 | | 3 | |
5 sty 00:44
chichi:
a nie przypadkiem t = x − 3
5 sty 00:47
Marcel: Ahhh czyli w takich wypadkach jak zwykle trzeba coś zamieszać, dzięki za rozwiązanie.
5 sty 00:47
Marcel: Nie, tam miał być pierwiastek.
5 sty 00:48
Marcel: W sumie to ja się teraz tylko zastanawiam po co mi było to podstawienie.
5 sty 00:52
jc: można t=
√x−3, x=3+t
2
| | 2 | |
całka = ∫ (t2 +3) t *(t2+3) ' dt = 2∫ (t4 + 3t2) dt = |
| t5 + 2 t3 = ... |
| | 5 | |
5 sty 00:57
chichi:
| | dx | |
skoro juz tak każą, no to masz t2 = x − 3 ⇔ x = t2 + 3 oraz dt = |
| ⇔ 2tdt = dx |
| | 2√x − 3 | |
wiec masz ∫(t
2 +3) • t • 2tdt = ∫(2t
4 + 6t
2)dt = ...
a to juz elementarna calka, nie wiem gdzie napotkales problem
5 sty 00:59
Marcel: Ok, już rozumiem, dzięki wam za pomoc. Problem leży głównie w tym, że pierwszy raz w życiu
widzę całki na oczy i nie jestem zaznajomiony z takimi sztuczkami, a szczerze nie wpadłem na
takie podstawienie, że x = t2 + 3
5 sty 01:04
Min. Edukacji: O sztuczkach poczytaj w Krysickim, Wlodarskim.
5 sty 01:11
chichi:
znaczy podstawienie to t =
√x − 3, pod calka jeszcze jest x, a zeby go wyrugować z tego
rownania to trzeba je podnieść stronami do kwadratu i masz t
2 = x − 3, teraz dodac 3 stronami
i masz t
2 + 3 = x
5 sty 01:11
chichi:
oni zaproponowali takie podstawienie, ale wedlug mnie bardziej naturalne jest t = x − 3, możesz
spróbować policzyc z tym podstawieniem, powinno wyjsc to samo
5 sty 01:13
Marcel: tak wiem, też chciałem x−3 na początku, ale robiłem jak kazali, to jest takie zadanie nie żeby
było naturalnie, ale żeby podenerwować (nauczyć).
5 sty 01:17
chichi:
nie rozumiem wiec twojego komentarza z wpisu o
00:52
5 sty 01:24
Marcel: Chodziło mi o to, że wcześniej kolega nie użył podstawienia.
5 sty 01:26
chichi:
okii, cwicz dalej, a niebawem tez bedziesz dostrzegal takie rzeczy
5 sty 01:32
Marcel: dzięki dzięki, oby tak była bo 3.0 z egzaminu samo się nie zrobi xd
5 sty 01:36