Zadanie z parametrem
Nebula : Witam, mam problem z poniższym zadaniem, nie wiem co mam dalej zrobić
Dla jakich wartości parametru m równanie x2 + 2mx = 2x + m
ma dwa różne pierwiastki mniejsze od 2?
Wiem, z treści:
Δ>0 , a≠0 , x1<2 , x2<2
Obliczyłem deltę:
Δ = (2m−2)2 + 4m
4m2 − 8m + 4 + 4m
m2 − 1 + 1
więc wiemy z tego że m ∊ R, ponieważ nie ma miejsc zerowych. Lecz co dalej mam zrobić, nie mam
pojęcia
Z góry dziękuje za pomoc
4 sty 23:04
chichi:
jak dasz wszystko na lewą i stworzysz z tego funkcje f, to wystarcz wysunąć wierzcholek na lewo
od 2 i wartość funkcji w 2 nad oś OX
4 sty 23:25
Nebula : Tak to wszystko miałem na lewo i wyszło mi wtedy tak: x2 + (2m−2)x − m = 0
ale nie do końca wiem co mi to daje oprócz obliczenia delty. Chodzi o zamienienie to na postać:
a(x−p)+q?
4 sty 23:28
chichi:
nieee, po prosru f(x) = x2 +(2m − 2x) − m.
Δ > 0 ← 2 miejsca zerowe
p < 2 ← wierzcholek na lewo, czyli jedno z m.z. juz mniejsze od 2
f(2) > 0 ← wypychasz prawie ramię nad oś OX przed 2, stad drugie m.z. wypada przed 2
4 sty 23:33
Eta:

Parametr "m" spełnia układ warunków
Δ>0
x
w<2
f(2)>0
teraz licz......
4 sty 23:41
Nebula : Czyli w takim razie dla p<2 wychodzi:
−b/2a < 2 czyli:
(−2m+2)/2 < 2
m>0
a f(2) > 0 to będzie wyglądać tak:
4+4m−4−m > 0
3m > 0
m>0
czyli końcowy wynik to m∊(0;+∞)
Dzięki wielkie za pomoc
4 sty 23:42
Eta:

Ach ten edytor
4 sty 23:44
chichi:
4 sty 23:44
Nebula : O rysunek to już całkowicie rozjaśnia wszystko. Dzięki jeszcze raz
4 sty 23:48