kronecker
igor: ax + y = 1
2x − y = − 2
czy jesli mam zastosowac tw kroneckera cappellego do wyznaczenia ilosci rozwiazan
to jako ilosc niewiadomych mam brac 3 bo a x y
czy 2 x y ?
Bo dla R / (−2) Rz = 2
i nie wiem czemu wychodzi im ze nieskonczenie wiele rozwiazan skoro ejst tylko x i y
4 sty 21:08
wredulus_pospolitus:
2 niewiadome −−− x i y ... 'a' jest PARAMETREM
4 sty 22:52
wredulus_pospolitus:
a dla każdego 'a' RzA = 2

dla a = −2 także
4 sty 22:52
wredulus_pospolitus:
Det(A) = −a −2 −−> Det(A) = 0 ⇔ a = −2

(i dla takiego właśnie 'a' będzie Rz(A) = 1

)
4 sty 22:53