Przedziały i wartość bezwzględna
balech: Niech A = {x ∈ R: |x + 4| = x + 4}, B = {x ∈ R: |x − 3| = 3 − x},C = {x ∈ R: |4 − 2x| = 4 −
2x}. Zapisz zbiory A, B i C w postaci przedziałów, a następnie sprawdź, czy liczba 0 należy do
podanego zbioru.
Kiedy są nierówności nie mam problemu, tutaj nie mogę tego ugryźć.
4 sty 17:08
MiKa:
zastosuj
|x|=x dla x≥0
|x|=−x dla x<0
4 sty 17:54
balech: Czyli co? W pierwszym dwa przypadki? x<−4 i x>−4?
4 sty 18:17
MiKa:
Zrobie pierwszy
Zbiór A
Z definicji wartości bezwzględnej patrz wyzej
|x|=x dla x≥0
|x+4| = x+4
|x+4|=x+4 dla x+4≥0 stad x≥−4
A=[−4,∞)
|x|=−x dla x<0
|x−3|=3−x
|x−3|=−(x−3)=3−x
x−3<0 to x<3
B=(−∞,−3)
Zbior C tak samo jak A dla x≥0
4 sty 19:19
balech: Ok, dzięki, teraz jasne
4 sty 19:26