Pole powierzchni całkowitej walca
markowewino: Oblicz pole powierzchni całkowitej walca o objętości 24π, w którym wysokość jest dwa razy
krótsza od przekątnej przekroju osiowego
2 sty 15:29
chichi:

z treści mamy iż
(1) πr
2H = 24π oraz
(2) d = 2H
ponadto z tw. Pitagorasa mamy: 4r
2 + H
2 = d
2
| | 3 | |
no to podstawiając (2) mamy, że: 4r2 + H2 = (2H)2 ⇔ r2 = |
| H2 |
| | 4 | |
| | 3 | |
wracamy zatem do (1): π |
| H 2H = 24π ⇔ ... dalej już łatwo  |
| | 4 | |
2 sty 15:52
markowewino: czy mogę prosić o dokończenie jednak pola powierzchni całkowitej?

Mam obliczone r=
√3*
3√4 oraz h=2
3√4
2 sty 16:13
J23:
Pc= 2πr(H+r)=.......
2 sty 16:51
markowewino: mam problem w działaniach na pierwiastkach o różnych stopniach i podstawach. Proszę o pomoc w
rozwiązaniu tego
Ppc = 2π(√3*3√4)2+2π*√3*3√4*23√4
2 sty 17:12
J23:
(√3*3√4)2= 33√16= 3*3√8*2=3*23√2= 63√2
√3*3√4*23√4= √3*23√16=4√3*3√2
2 sty 17:22
markowewino: Dziękuję, wszystko się zgadza
2 sty 17:51
2 sty 17:54