macierz
behaviour: Jak zmieni sie wynzacznik macierzy jesli
Ostatnia kolumne przestawimy na pierwsze miejsce a pozostale kolumny przesuniemy o jedno w
prawo
bo ogolnie jest tak ze jak zamienimy miejscami cos to wyznacznik zmienia znak na przeciwny
i np dla macierzy
1 2
3 4
det = −2
a jak przestawie
2 1
4 3
det = 2
wiec jest normalnie
a dla
2 3 8
6 5 7
2 1 3
det = −28
a jak przestawie
8 2 3
7 6 5
3 2 1
det = −28
i wyznacznik taki sam bo byly 4 zmiany kolumn wiec (−1)4 = 1 ?
jaki wniosek z tego mam napisac w zadaniu? Bo nie wiem czy mma racje i jak to okreslic
31 gru 15:54
wredulus_pospolitus:
tak ... każde przestawienie dwóch wierszy / kolumn powoduje konieczność przemnożenia przez
(−1).
31 gru 17:26
behaviour: tak wlasnie to wiem wiec
Jak zmieni sie wynzacznik macierzy jesli
Ostatnia kolumne przestawimy na pierwsze miejsce a pozostale kolumny przesuniemy o jedno w
prawo
bo to chyba zalezy od wielkosci macierzy? Jak to zapisac?
31 gru 19:35
behaviour: bo tu chyba chodzi o jakis taki ogolniejszy zapis tego
1 sty 16:35