mikroekonomia
pekao: Funkcja użytecznosci dla Jacka okreslona jest jako U=5Qx+Qy
gdzie Qx to ilosc konsumowanych deserow lodowych w kg kwartalnie a Qy ilosc kawy w litrach
kwartalnie.
c) oblicz krancowa stope substytucji deserow w kawe i zinterpretuj ja
wydawalo mi sie ze ma byc tak
MUx = 5
MUy = 1
bo tak mi z tej pochodnej wychodzilo
ale wychodzi
krancowa stopa substytucji 5 a w odpowiedziach mam 1/5 i nie wiem w czym rzecz
bo przeciez deserów w kawe to X w Y
a wzor to
MU = U'(Q)
czy ktos wie czemu mi sie to nie zgadza

bo mi wychodzi ze zeby wzrosla kawa o 1 jednostke nalezy zrezygnowac z 5 deserow
31 gru 13:44
wredulus_pospolitus:
a na chłopski rozum −−− CO OZNACZA KRAŃCOWA STOPA SUBSTYTUCJI produktu A w produkcie B

Proszę się zastanowić (zrozumieć) o co właściwie się pyta
31 gru 17:33
wredulus_pospolitus:
U = [C{5]]Qx +
1Qy
oznacza, że potrzebujemy
1 kg deseru lub
5 litrów kawy aby Jacek osiągnął taką samą
sprawność
31 gru 17:37
pekao: A w produkcie B rozumiem tak że za wzrost konsumpcji dobra B o 1 jednostke nalezy zrezygnowac z
jakiejs ilosci dobra A ktora jest wynikiem tego dzialania
31 gru 17:48
pekao: ale Qy to kawa a Qx to deser
31 gru 17:50
pekao: tylko mi chodzi o to ze jesli pytaja
deserów w kawę
to rozumiem taki zapis
MUx = 5
MUy = 1
MRS = 5
więc ja to rozumiem tak że żeby mieć o 1 kg więcej kawy należy zrezygnować z 5 kg deserów
31 gru 17:52
pekao: i nie wiem co tu zle rozumiem
31 gru 18:03
wredulus_pospolitus:
no właśnie
Qx −−− ilość deseru zjedzonego w kg
więc zmiana o 1 kg daje nam dodatkowe
5 
w użyteczności
podczas gdy Qy −−− ilość litrów kawy
więc zmiana o 1 litra daje nam dodatkowe
1 
w użyteczności

więc zrezygnowanie z 1 kg deseru należy zrekompensować aż 5 litrami kawy
31 gru 18:05
wredulus_pospolitus:
Po prostu źle czytasz wzór.
Zrób krok wstecz −−−− zapomnij o wzorach które zapisujesz.
niech
Q
x = 5
Q
y = 10
wtedy U(x,y) = 5*5 + 10 = 35
zmniejszamy Q
x o jeden więc Q
x = 4 (a Q
y = 10)
wtedy U(x,y) = 5*4 + 10 = 30

związku z tym należy podnieść poziom Q
y do poziomu 15 (czyli o 5 litrów zwiększyć

) aby
utrzymać taką samą użyteczność.
Zgadzasz się ze mną
31 gru 18:08
pekao: nie bardzo wiem skad dokladnie bierzesz te proporcje z 18:05
a moglbys powiedziec co jest nie tak w wpisie o 17:52
31 gru 18:08
pekao: no zgadzam sie
31 gru 18:09
wredulus_pospolitus:
to skoro się zgadzasz z tym, że tak wygląda i to mówi nam wzór użyteczności: U = 5Q
x + Q
y
to teraz zastanów się ... gdzie mieszasz (niepotrzebnie) w dalszych wzorach przyjmując NA
ODWRÓT to co powinieneś przyjmować
31 gru 18:12
wredulus_pospolitus:
pytanie w zadaniu dotyczy liczby deserów W kawie
czyli jaką liczba deserów jest równoliczna z 1 jednostką (litrem) kawy
31 gru 18:22
31 gru 18:30
pekao: bo jakby nie rozumiem tego układania odwrotnie niż we wzorze licznika i mianownika nie wiem z
czego to wynika
1 sty 16:36