proszę o sprawdzenie
anna: ciąg (x y z ) jest ciągiem arytmetycznym oraz x + y + z = 12
Wykaż że jeśli ( x+ 3 ; y+3 ; z+3 ) jest ciągiem geometrycznym
to iloczyn xyz jest kwadratem liczby naturalnej
Z: (x,y,z,) −c aryt
(x+3, y+3 ,z+3 ) − c geom
x + y +z =12
T xyz=k2 k∊N
D : x = a1
y = a2 = a1 +r = 4
z = a3 = a1 +2r
x +y +z + =12
a1 + a1 +r + a1 +2r =12 ⇒ a1 +r = 4 ⇒ a2 = 4
(x+3, y+3 ,z+3 ) − c geom
b1 =x +3 = a1 +3
b2 = 7
b3 = z + 3 = a1 +2r +3
72 = (a1 +3 )( a1 +2r +3 )
.
.
.
−a12 +8a1 −16 = 0
Δ = 16 −16 =0
a1 = 4
4 − r = 4 ⇒ r =0
x= 4
y = 4
z =4
xyz= 64 = 82 = k2 cnd
czy to jest dobrze proszę o sprawdzenie
31 gru 13:17
Eta:
Dobrze, ale można krócej tak:
x,y,z −− tw. c.arytm ⇒ 2y=x+z
i x+y+z=12 ⇒ 3y=12 ⇒ y=4 to x+z=8 ⇒ z= 8−x
oraz x+3,y+3,z+3 −− tw. c.geom
x+3, 7,11−x ⇒ 47=(x+3)(11−x) ⇒
x2−8x+16=0 ⇒ (x−4)2=0 ⇒ x=4 to z= 4
mamy xyz= 64=82
xyz=k2 , k∊N
c.n.w.
31 gru 19:14
anna: dziękuję bardzo
Życzę wszystkiego najlepszego najlepszego w Nowym Roku 2024
31 gru 20:57