proszęo rozwiazanie
anna: Różnica nieskończonego ciągu arytmetycznego (bn)
wynosi 3. Ciąg (xn) jest określony wzorem xn=2bn gdzie n∈N+
. Wiedząc, że x1+x2+x3+x4=2340
, oblicz pierwszy wyraz ciągu (bn)
xn=2bn {bn) − ciąg aryt r = 3
x1=2b1
x2=2b2 ⇒ 2b1 + 3 = 2b1 * 23
x3=2b3 ⇒ 2b1 + 6 = 2b1 * 26
x4=2b4 ⇒ 2b1 + 9 = 2b1 * 29
2b1 * 23 + 2b1 * 26 + 2b1 * 29 = 2340
dalej nie wiem
.
29 gru 21:38
k: Przedstawiona przez Ciebie suma na końcu to tylko x2 + x3 + x4.
Powinno być:
2b1 + 2b1 * 23 + 2b1 * 26 + 2b1 * 29 = 2340
Wyciągając 2b1 przed nawias:
2b1(1 + 23 + 26 + 29) = 2340
29 gru 21:47
anna: przepraszam nie dopisałam
dalej napisałam że
2b1(1 + 23 + 26 + 29) = 2340
2b1( 1 + 8 +64 + 512) = 2340
2b1* 585 = 2340
i dalej nadal nie wiem
29 gru 22:51
anna: już wiem
b1 =2
żle stuknęłam na kalkulatorze
przepraszam jeszcze raz
29 gru 22:55
ABC:
czego nie wiesz ?2340/585=4 czyli b1=2
29 gru 22:57
anna: dziękuję
29 gru 22:57