dzielenie
SuSu:
Taki problem napotkałem
Mam podzielic wielomian W(x)= x6+ax4+bx2+c przez trójmian x2+x=1
Musze wyznaczyc reszte z dzielenia
Tylko prosiłbym o pokazanie całego dzielenia a nie tylko o napisanie reszty gdyz potem bede
musial dzielic ten wielomian przez inny trójmian
Bardzo dziękuje
29 gru 20:18
wredulus_pospolitus:
jaki tam jest znak zamiast
=
29 gru 20:24
wredulus_pospolitus: przyjmuję, że chodzi o +
'na piechotę' (więc duuuużo pisania):
x6 + ax4 + bx2 + c = x4(x2+x+1) −x5 + (a−1)x4 + bx2 + c =
= x4(x2+x+1) − x3(x2+x+1) + ax4 + x3 + (b+1)x2 + c =
= x4(x2+x+1) − x3(x2+x+1) + ax2(x2 + x + 1) − (a−1)x3 + (b+1−a)x2 + c =
= x4(x2+x+1) − x3(x2+x+1) + ax2(x2 + x + 1) − (a−1)x(x2+x+1) + bx2 + (1−a)x + c =
=x4(x2+x+1) − x3(x2+x+1) + ax2(x2 + x + 1) − (a−1)x(x2+x+1) + b(x2+x+1)
+ (1 − a −b)x + (c −b)
29 gru 20:33
SuSu:
Ajj znowu błąd

ma byc (+)
Ogólnie zadanie jest jest takie
Wyka ze jesli wielomian W(x)= x
5+ax
4+bx
2+c jest podzielny przez x
2+x+1 to takze jest
podzielny przez
x
2−x+1
W odpowiedzi jest tak
Wyznnacz reszte z dzielenia W(x) przez x
2+x+1 i za a i c w wielomianie W(x) wstawić b
Potem ten wielomian nowy podziel przez x
2−x+1 i pokaz ze reszta z dzielenia jest wielomianem
zerowym
29 gru 20:38
SuSu:
Dziękuje za Twoją ciężka pracę
29 gru 20:40
wredulus_pospolitus:
to jest wtedy do
5 czy do
6
29 gru 21:09
k:
W(x) = x6+ax4+bx2+c = x6 − 1 + ax4 − ax + bx2 + ax + c + 1 =
x6 − 1 + ax4 − ax + bx2 + bx + b + x(a−b) + 1 + c −b
R(x) = x(a−b) + 1 + c − b
Skoro jest podzielny przez x2 + x + 1 to R(x) = x(a−b) + 1 + c − b = 0
Stąd a = b oraz 1 + c − b = 0
Patrząc na podzielność przez x2 − x + 1:
W(x) = x6 − 1 + ax4 − ax + b2 − bx + b + (b−a)x + 1 + c − b
R(x) = (b−a)x + 1 + c − b = 0
29 gru 21:27
jc: W(x)=F(x2) = (x2+x+1) h(x)
stąd
W(x)=W(−x)= (x2−x+1) h(−x)
czyli, jeśli x2+x+1 dzieli W, to x2−x+1 dzieli W.
29 gru 21:53
29 gru 21:56
SuSu:
Dziękuje wszystkim
Bardziej chodzi mi o to jakby to dzielenie wyglądało
x4−x3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x6+0x5+ax4+0x3+bx2+0x+c : x2+x+1
−x6−x5−x4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x5+x4(a−1) +bx2
+x5+x4+x3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz nie wiem co dalej
30 gru 01:09
SuSu:
30 gru 13:24
k: Zamiast bx2 powinieneś mieć 0x3:
−x5 + x4(a−1) + 0x3
+x5 + x4 + x3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− (teraz dopisujemy kolejny składnik)
ax4 + x3 + bx2
i dzielisz dalej.
30 gru 14:05
K:
Dużo zdrowia w Nowym Roku 2024 dla
k
1 sty 15:05