Ile jest różnych układów w 5-cyfrowej liczbie
Monika: Siedzę nad tym i liczę na piechotę. Ile jest różnych układów w 5−cyfrowej liczbie
a) 55532, warunek: mają być trzy 5−tki, jedna 3−ka i jedna 2−ka.
b) 55566, warunek: mają być trzy 5−tki i dwie 6−tki.
Czy jest na to wzór, czy tylko piechota mnie uratuje?
28 gru 19:54
Eta:
Permutacje n elementowe z k
1, k
2 powtórzeniami
n= 5 k
1=3 ( bo trzy piątki powtarzają się)
| 5! | |
a) |
| = 20 takich liczb |
| 3! | |
n=5 k
1=3 i k
2=2 (bo trzy piątki i dwie szóstki powtarzają się )
| 5! | |
b) |
| = 10 takich liczb |
| 3!*2! | |
28 gru 20:22
Eta:
2 sposób
a) wybierasz 3 miejsca z 5 miejsc dla piątek i 1 miejsce z 2 miejsc dla trójki
bo dwójka już ustawi się sama
| | | | |
otrzymasz : | * | = 20 takich liczb |
| | |
| | | | |
b) podobnie | * | = 10 takich liczb |
| | |
28 gru 20:36
28 gru 21:11
Eta:
Na zdrowie
28 gru 21:19