ciagi
vvxyz1: pp+1= −∞
jak to rozwiązać?
28 gru 13:00
wredulus_pospolitus:
ale 'co rozwiązać'
28 gru 13:02
vvxyz1: wyznacz wartość parametru p dla której granicą jest −∞
28 gru 13:03
wredulus_pospolitus:
DOKŁADNIE tak brzmi i wygląda treść zadania
28 gru 13:12
vvxyz1: Tak, to jest dokładna treść zadania. Dostałem to w formie kserówki na zadnie więc nie wiem,
jaki to podręcznik
28 gru 13:16
wredulus_pospolitus:
| | p | | 1 | | 1 | |
lim |
| = lim (1 − |
| ) = −∞ ⇔ lim |
| = +∞ ⇔ (*) |
| | p+1 | | p+1 | | p+1 | |
to co zapiszę NIE JEST MATEMATYCZNIE POPRAWNYM ZAPISEM

(*) ⇔ lim (1+p) = [0
+] ⇔ lim p = [ (−1)
+]
Czyli przykładem CIĄGU który wstawimy zamiast 'p', tak aby spełnione było to równanie jest:
i wtedy:
| | −1 + 1/n | | −1 + 1/n | | −1 | |
lim |
| = lim |
| = lim ( |
| + 1) = |
| | −1 + 1/n + 1 | | 1/n | | 1/n | |
= lim (−n + 1) = −
∞
28 gru 13:36
chichi:
ale co wy ciągi za parametry chcecie podstawiać?
28 gru 14:43
wredulus_pospolitus:
chichi ... ponieważ:
1. W tytule ma ciągi
2. Jest to jedyny sposób aby 'obronić' to zadanie: musimy mówić tutaj o granicy a nie równaniu
bo zapisanie tego w postaci równania nie ma najmniejszego sensu.
28 gru 14:55
chichi:
| | p | |
ale jezeli ta granica jest przy n→∞ to wynosi |
| i tyle... a przy p→∞ wynosi 1, nie ma |
| | p+1 | |
innych mozliwosci
28 gru 15:01
wredulus_pospolitus:
dlatego właśnie się pytałem o dokładną treść zadania a że nic nie dostałem to musiałem
przyjąć, że chodzi o :
| | pn | |
limn−>∞ |
| = −∞ ponieważ jest to jedyna możliwość dla jakiej to zadanie ma |
| | pn + 1 | |
jakikolwiek sens.
28 gru 15:06
chichi:
rozumiem. moze kolega wstawi to polecenie, to sie dowiemy
28 gru 15:09