Dzielenie wielomianów
Little Mint:
Zadanie jest takie
Wyznacz ai b ∊R zeby wielomian x3+ax2−x+b był podzielny przez x2−3x=5
Mam podzielic takie wieloniany i pewnie dzielę coś żle
x +1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3+ ax2−x+b : x2−3x+5
−x3+3x2 −5x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2(a+3)−6x+b
−x2 +3x−5
Co robie zle bo reszta ma byc stopnia pierwszego a mi wychodzi
x2(3+a−1) −3x+b−5
Odpowiedz do zadania to a=−1 i b=10
27 gru 20:28
wredulus_pospolitus:
nieeeeeeeeee
27 gru 20:32
wredulus_pospolitus:
1. na pewno przez x
2 − 3x + 5 ma być podzielny
27 gru 20:33
Little Mint:
Możesz rozpisać to dzielenie ?
Nie mam problemów jesli sa same zmienne natomiast jesli sa parametry to juz jest z lekka
problem dla mnie
27 gru 20:34
wredulus_pospolitus:
a jak już tak dzielisz to w drugim kroku dzielenia nie wpisujesz +1 ... tylko (a+3)
27 gru 20:34
Little Mint:
Tak jest w treści i delta ujemna jest
27 gru 20:35
Eta:
Bez dzielenia
(x3+ax2−x+b)= (x−k)(x2−3x+5) = x3+(−k−3)x2+(3k+5)x −5k
3k+5=−1 ⇒ k= −2 −− pierwiastek tego wielomianu
b=−5k=10 a= −k−3= −1
27 gru 20:41
wredulus_pospolitus:
i popraw znaki
27 gru 20:42
Little Mint:
Dziękuje bardzo
27 gru 20:43