prawdodobieństwo
julia: Podczas wizyty w wesołym miasteczku Zosia i Jacek podeszli do stolika z ustawionymi na nim
skrzyneczkami, w których były kule. Zabawa polegała na losowaniu kul z wybranej skrzyneczki.
Gracz wygrywał, jeśli wśród wylosowanych przez niego kul była dokładnie jedna kula biała.
Zosia zdecydowała się na losowanie jednej kuli ze skrzyneczki, w której było 10 kul białych i
20 kul czarnych. Jacek natomiast wybrał losowanie dwóch kul ze skrzyneczki w której było 10
kul białych i 30 kul czarnych. Najpierw wylosował jedną kulę, odłożył ją na bok i wylosował
kolejną. Które z dzieci wybrało wariant losowania z większym prawdopodobieństwem wygranej?
Odpowiedź uzasadnij.
doszłam do momentu gdzie IΩI Zosi = 10/30 =1/3
A Jacka IΩI=40*39=1590
co dalej? Jak poprawnie to zapisać?
27 gru 20:03
Eta:
Zosia : p=1/3
| | | | 40*39 | |
Jacek : |Ω|= | = |
| = 20*39 |
| | | 2 | |
| | | | | |
|A| = | * | = 300 A −− wybrał 1 kulkę białą |
| | | |
wniosek........
27 gru 20:20