rozwiąż równanie trygonometryczne
Marysia: rozwiąż równanie trygonometryczne:
a) tg3x = 0
b) 2cos2x+3sinx=0
c) 2sinxcosx+2sinx−cosx−1=0
coś mnie zablokowało, pomóżcie, nie cierpie trygonometrii
27 gru 18:51
wredulus_pospolitus:
| | kπ | |
(a) 3x = kπ −−−> x = |
| |
| | 3 | |
(b) 2cos
2x + 3sinx = (2 − 2sin
2x) + 3sinx = − (2sin
2x − 3sinx − 2) = 0 dalej sobie
poradzisz

(c) 2sinxcosx + 2sinx − cosx − 1 = 2sinx(cosx + 1) − (cosx + 1) = (2sinx − 1)(cosx + 1) = 0 i
ciągniesz dalej
27 gru 19:12
Teraz wielomiany :
1) to podsatwowe rownanie trygonometryczne
tg3x=0
3x=0o+kπ ik∊C
3x=kπ to x=
2) cos2x=1−sin2x to wykorzystaj
3) 2sinx(cosx+1)−(cosx+1)=0
(cosx+1)(2sinx−1)=0
stad cosx+1=0 lub 2sinx−1=0
to sobie rozwiąz
27 gru 19:17
Teraz wielomiany :
Trygonometria to jeden z prostszych działow matematyki
Bardziej upierdliwe to kombinatoryka prawdopodobienstwo
Więc Marysiu do roboty i nie pisz potem ze nie cierpisz tamtych działow
27 gru 19:30
Marysia: Bardzo Wam dziekuje. ))
Teraz wielomiany:
masz rację, ja mam po prostu duże zaległości z trygonometrii i wiele rzeczy po prostu nie wiem.
Jeszcze raz dzięęęękuję
27 gru 20:30
Little Mint:
Poradzisz sobie z tymi dwoma pozostałymi rownaniami ?
27 gru 20:31
wredulus_pospolitus:
Prawdopodobieństwo to przecież taki przyjemny dział

Praktycznie zero koniecznych wzorów do zapamiętania ... trzeba tylko potrafić 'kombinować'
27 gru 20:32
Marysia: Już sobie poradziłam. Nie mogłam po prostu wystartować. Ja mam generalnie bardzo mało
przerobionych
zadań z tego działu i na ogól polega to na tym, że nie wiem co mogę a czego nie. Ale powoli
wychodze z tej mgły

Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
27 gru 21:23
Little Mint:
Myśle ze podrecznik i jakis zbiór zadań powinien wystarczyć
Ale jest też taki stary podręcznik do trygonometrii Edward Jerzy Pokorny Trygonometria dla
samouków.
Jest on w formie lekcji .Jest ich ponad 50 i pięknie wytłumaczone . Może sobie wypożycz
27 gru 21:44
Marysia: O! Dzięki. Super pomysł.
27 gru 22:30