Rownania
Laura: Jeżeli x
2=t to:
x
4 = t
2
3x
2= 3t
Ile to 2x
3 ? Jak zmienić by to na zmienną t?
27 gru 18:48
wredulus_pospolitus:
2x3 = 2x2*x = 2t*√t = 2t3/2
27 gru 19:07
Laura: Wredulus, a co byś zrobił dalej z takim zapisem? :
x4 − 2x3 − 18x2 + 20x
NIE MAM POJĘCIA jak wyliczyć z tego deltę
😤
27 gru 19:33
wredulus_pospolitus:
A w ramach jakiego zadania (podaj treść) coś takiego powstało
27 gru 19:35
Laura: Trzeba rozwiązać równanie:
(x2−x)2 = 20x2 − 20x
27 gru 19:39
wredulus_pospolitus:
no to po co robisz takie straszne rzeczy

(x
2 − x)
2 = 20(x
2−x)

(x
2 − x)
2 − 20(x
2−x) = 0
(x
2 − x)(x
2 − x − 20) = 0

'odrobinkę' prościej ... nie uważasz

a przy okazji nie popełniło się błędu jaki Ty popełniłaś ... gdyż po wymnożeniu i przerzuceniu
winno być:
x
4 − 2x
3 −
19x
2 + 20x = 0

co także dużo zmienia
27 gru 19:53
Eta:
x2−x=t ≥0
t2=20t
t=0 v t=20
x2−x=0 v x2−x=20
dokończ
27 gru 19:56
Little Mint:
gdyby rownanie było w postaci
ax4+bx2+c to wtedy podsatwienie i delta
Tu jednak tak nie jest i delte nie policzysz .Juz delta rownania stopnia trzeciego jest
skomplikowana
Masz taka postac
(x2−x)2=20x2−20x
x4−2x3+x2=20x2−20x
x4−2x3−19x2+20x =0
Tu zadanie jest ulatwione bo wyciagasz x przed nawias
x(x3−2x2−19x+20)= 0
x=0 lub x3−2x2−19x+20=0
x3−2x2−19x+20=0
W(1)=0
masz jeden pierwiastek wiec dziel ten wielomian przez (x−1) i szukaj nastepnych
27 gru 19:56
wredulus_pospolitus:
a nawet gdybyś już wymnożyła, przerzuciła wszystko na jedną stronę (ale poprawnie), to wtedy:
1. x = 0 jest jednym z rozwiązań (bo mamy wszystkie czynniki z 'x')
2. zauważ, że suma współczynników przy parzystych potęgach to: 1 − 19 = −18 .... natomiast
przy nieparzystych to: −2 + 20 = 18

Związku z tym ... wiemy, że jednym z rozwiązań będzie x = 1.
W efekcie wiemy, że x
4 − 2x
3 −19x
2 + 20x = x*(x−1)*(jakiś tam wielomian kwadratowy)
A ten wielomian kwadratowy możemy wyznaczyć na przykład ... dzieląc Hornerem.
W efekcie dojdziemy do postaci w trzeciej linijce.
27 gru 19:56
Laura: Nie miałam jeszcze wielomianów, więc to o czym piszecie jest dla mnie troszkę niezrozumiałe.
Jest na to inny sposób?
28 gru 19:20
SuSu:
Np (2x+5)2= 4x2+20x+25 − a co to jest jak nie wielomian ?
Inny sposób patrz rozwiązanie z 19 : 56
28 gru 20:28
chichi:
to jest wielomian? na pewno nie..
28 gru 21:46
chichi:
równanie wygląda na typowe pod podstawienie jak sugeruje @
Eta, ale równie pięknym jest
rozwiązanie @
wredulusa, bo w tym równaniu nie ma wyrazu wolnego i daje się to zrobić
przez wyłączenie czynnika przed nawias. gdyby dodać np. 5 do prawej strony równania, wtedy
pozostaje szybka opcja @
Eta
28 gru 21:50
SuSu:
Moim zamiarem było tylko pokazanie że Laura myli sie co do tego ze nie miała wielomianow
Tylko tyle
Sposób Ety wydaje sie mało pracochłonny. No ale każdy robi jak umie byle rezultat był taki sam
28 gru 23:41