matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
.
F tworzące :
Wiedząc, że A(x) jest funkcją tworzącą ciągu an, znajdź funkcję tworzącą ciągu bn, jeśli bn = a
n
+
3
, a0 = 1, a1 = −1, a2 = 2.
27 gru 17:33
.:
Czy B(x) = A(x)−1+x−2x²?
27 gru 17:35
That rights:
27 gru 20:11
Mariusz:
Czy to nie powinno być tak ∑
n=0
∞
b
n
x
n
= ∑
n=0
∞
a
n+3
x
n
1
∑
n=0
∞
b
n
x
n
=
(∑
n=0
∞
a
n+3
x
n+3
)
x
3
1
∑
n=0
∞
b
n
x
n
=
(∑
n=3
∞
a
n
x
n
)
x
3
1
∑
n=0
∞
b
n
x
n
=
(∑
n=0
∞
a
n
x
n
−1+x−2x
2
)
x
3
1
B(x) =
(A(x) −1+x−2x
2
)
x
3
28 gru 08:10
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick