stereometria
julia:

Krawędź podstawy granistosłupa prawidłowego czworokątnego ABCEFGH ma długość 2
a jego wysokość jest równa 2√2.
Miara kąta nachylenia przekątnej EC graniastosłupa do płaszczyzny zawierającej ścianę DCGH jest
równa:
A. 30 st
B. 45 st
C. 60 st
D. 90 st
Cosinus kąta EBG jest równy
A. −1/3
B. 1/2
C.1/3
D. 2/3
Gdzie zaznaczyć szukane kąty?
27 gru 14:15
wredulus_pospolitus:

1.
α
2.
β
nawet Ci dorysowałem ostatnie boki trójkątów dla tychże kątów.
27 gru 14:40
julia: dzięki, ale dalej mam mały problem,
wysokość to 2√2, przekątna postawy w kwadracie to a√2 → więc 2√2 , bo krawędź podstawy to 2
z pitagorasa obliczałam przeciwprostokątną; wyszło 4.
Tym samym zastosowałam: tgα = 2√2 / 2√2 =1, czyli 45 stopi, z tym że w odpowiedziach jest 30..

Mógłbyś mnie nakierować w czym robię błąd?
27 gru 15:53
wredulus_pospolitus:

bo źle przeczytałem ... tam jest EC i ściana DCGH więc o ten kąt chodzi.
27 gru 16:00
julia: 2 podpunkt też mi nie wychodzi... nie no traageediaa xD
w odpowiedziach 2/3 a mi jakieś 6 do −1/2 wyszło :?
27 gru 16:01
wredulus_pospolitus:
| | |CD| | | 2 | | 1 | |
A wtedy masz cos α = |
| = |
| = |
| |
| | |CE| | | 4 | | 2 | |
27 gru 16:01
wredulus_pospolitus:
jak liczysz drugie
27 gru 16:01
julia: Z tego cos też coś nie nie tak bo 1/2 to 60 st a ma być 30 (:
27 gru 16:08
Eta:
| | (2√3)2+(2√3)2−(2√2)2 | |
cosα= |
| = .... = 2/3 |
| | 2*2√3*2√3 | |
i po ptokach
27 gru 16:13
Eta:

ΔECH prostokątny "ekierkowy"
α=30
o
=====
27 gru 16:22
julia: okeejj... a co to za wzór, tzn. wygląda mi na jakiegoś pitagorasa ale nigdy nie korzystałam z
takiego w trygonometrii.
Mogłabym prosić też o pomoc z pierwszym bo juz się pogubiłam...
27 gru 16:26
julia: oo super nie odświeżyłam strony do tego pierwszego , dziękuję
27 gru 16:27
Eta:
Wzór cosinusów ( przekształcony)
|EG|
2= |EB|
2+|BG|
2−2*|EB|*|BG|*cosα
8 = 12+12 −2*12*cosα
27 gru 16:30
julia: Wiesz może czy to twierdzenie jest w podstawie programowej i wymaganiach na maturę podstawową?
Wydaje mi sie ze nigdy tego nie przerabialiśmy.
27 gru 16:32
julia: albo czy byłby na to troche prostszy sposób? może być bardziej obszerny, ale bez tak
skomplikowanych wzorów których nie ma w akcie xd?
27 gru 16:34
Eta:
Jest, jest ... karta wzorów str. 14
27 gru 16:34
julia: o jeezuu przeraszam to jest w karcie... debil ze mnie, sorki
27 gru 16:35
Eta:
łap
27 gru 16:36
julia: 🧠 to powinnam łapać nie 🍎
27 gru 16:47
julia: dziękuje jeszcze raz
27 gru 16:47
Eta:
27 gru 16:48