Rozwiąż równanie
Enclaar: Witam!
Jak rozwiązać takie równanie wykładnicze;
(√(2−√3)x + (√2+√3)x = 4
Wyrażenia 2 − √3 i 2 +√3 są pod pierwiastkiem
26 gru 15:59
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| | 1 | | 1 | |
2 − √3 = |
| (4 − 2√3) = |
| (√3 − 1)2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
analogicznie: 2 + √3 = |
| (√3 + 1)2 |
| | 2 | |
26 gru 16:03
ABC:
| | 1 | |
jeszcze lepiej zauważ że 2−√3= |
| |
| | 2+√3 | |
i niewiadoma pomocnicza (2−
√3)
x=t
26 gru 16:19
Enclaar: Nie rozumiem rozwiązania Wredulusa. Nie wiem gdzie się podziała potęga x.
Natomiast podoba mi się prostsze rozwiązanie ABC. Jest poprawne.
Tym nie mniej dziękuję za rozwiązania i pozdrawiam.
26 gru 17:59
Klasa V-VIII:
Tylko coś z zapisem jest nie tak
√(2−√3)x więc po co ten nawias z przodu i to samo drugi składnik
26 gru 18:24