Cd wielomianów
Klasa V-VIII:
Dla jakich a i b wielomian W(x)= x4+ax3+bx2−8x+1 jest kwadratem innego wielonianu ?
Czy to zapisac np tak ?
(x2+cx+d)2=x4+c2x2+d2+2cx3+2dx2+2cdx
Wielomian W(x) ma na końcu 1 więc żeby to był pełny kwadrat to (d) musi równać sie 1 czyli
d=1
=x4+2cx3+c2x2+2x2+2cx+1
=x4+2cx3+x2(c2+2)+2cx+1
2c=−8 c=−4
stąd a=−8 i b=18 i to zgadzałoby się z odpowiedzią
Ale jest jeszcze jedna
a=8 i b=14
26 gru 14:48
FX447: Bo d może być −1
26 gru 15:00
Klasa V-VIII:
No tak . Bo przecież jest d
2
Podziękował
26 gru 16:50