:)
xyz: hej

rozwiaz rownanie:
|x+2|−3|x|=2
8 mar 18:21
Zbyszek: odp: x=0
8 mar 18:24
xyz: musze rozwazyc 3 przypadki?
8 mar 18:26
xyz: 1.x+2≥0
2.x+2<0
a 3?
8 mar 18:27
Jack: musisz, ale wyjdą liczby spoza przedziału.
8 mar 18:31
xyz: wyszło mi; 0,1 i −2
8 mar 18:33
Godzio: pomoge
8 mar 18:36
Godzio:

1
o
x∊(−
∞,−2)
−x−2 +3x = 2
2x = 4
x = 2 ∉(−
∞,−2)
2
o
x∊<−2,0)
x+2 + 3x = 2
4x = 0
x = 0 ∉<−2,0)
3
o
x∊<0,
∞)
x+2 − 3x = 2
−2x = 0
x = 0 ∊<0,
∞)
czyli jedynym rozwiązaniem jest
x=0
8 mar 18:39
xyz: dzięki
8 mar 18:41