jak to zrobić logarytmy
FX447: | | 2x | |
1. Rozwiąż równanie |
| +log x =0 |
| | 8 | |
2. Rozwiąż równanie e
x= ln x
3. Rozwiąż równanie 1 + log x = ln x
4. Rozwiąż równanie 2
1+ln x = x
2
25 gru 19:30
FX447: 2. x dodatnie

Do jakiej liczby trzeba podnieść e żeby otrzymać e do potęgi x, no do x.
| | log e | |
3. x= 10 |
| tak może zostać  |
| | 1−log e | |
25 gru 19:34
ABC:
koleżko śniegowy kto ci dał te zadania? studia czy szkoła średnia?
25 gru 19:34
FX447: podręcznik gdańskie wydawnictwo oświatowe klasa 2 poziom rozszerzony
25 gru 19:43
ABC: nie wierzę , akurat z gwo nie mam nowych książek żeby sprawdzić, chociaż był u mnie
przedstawiciel i dał jakieś hasło do materiałów ale zgubiłem
25 gru 19:51
25 gru 19:55
wredulus_pospolitus:
2. zauważ, że f(x) = e
x jest funkcją odwrotną do g(x) = lnx
tak więc f(x) = g(x) ⇔ f(x) = x = g(x) i pokazujemy że to nigdy nie zajdzie
3.
rozumiem, że ten ułamek to jest w potędze.
4. tutaj bym chyba szedł w stronę:
e
ln (21+lnx) = e
ln (x2)
ex
√ (1+lnx)*ln2 = ex
√2 * lnx
(1 + lnx)*ln2 = 2lnx
lnx(1−ln2) = 1
25 gru 20:03
ABC:
A ja wciąż nie mogę tego znaleźć w tym podręczniku
25 gru 20:23
FX447: to zadanie ze zbioru zadań akurat
oni niektóre zadania biorą z kosmosu...
25 gru 22:30
FX447: ale nikt tego raczej nie używa w szkołach uczą się z Pazdry i nowej ery
6 moich uczniów ma nową erę
4 Pazdro
i tak rok w rok
25 gru 22:32
ABC: no akurat z Pazdro i Nowej Ery mam i książki i zbiory zadań i takich równań tam nie ma
25 gru 22:55
25 gru 23:07
FX447: strona 99
181, 182
25 gru 23:07
FX447: Operon tworzy nową serię że ma tylko podręczniki do 1 klasy teraz
25 gru 23:08
ABC:
no faktycznie, ciekawe bo dwa z tych trzech równań nie podpadają pod określenie ani wykładnicze
ani logarytmiczne
jedynie to 1+logx=ln x jest standardowe zastosowanie wzoru na zmianę podstawy logarytmu
to e
x=ln x opiera się na tym że wykresy funkcji wzajemnie odwrotnych są symetryczne względem
prostej y=x
a te pozostałe czy dają się zrobić w 2−3 linijkach musiałbym pomyśleć
25 gru 23:34
FX447: 182
a) m ∊ R − 1 rozwiązanie
b) m ∊ R+ \ {1} − 1 rozwiązanie
c) m ∊ (0,1) − 1 rozwiązanie
m ∊ (1, +
∞) − 0 rozwiązań
25 gru 23:40
FX447: 180 raczej trywialne przy podstawieniu pomocniczej niewiadomej
tak swoją drogą jeszcze 136 z tego rozdziału sprawiło mi delikatne problemy
25 gru 23:41