nierownosc
maciekkk98: mam problem z narysowaniem wykresu dla takiej nierówności (−x3 + x)(2−x−x2)< 0
wyszły mi takie rozwiązania: x=0, x=1, x=−1, x=−2, x=−1 i przy najwyższej potędze jest −, więc
zaczynam rysować od dołu od prawej strony, odbijam w 1 i wychodzi mi, że x∊ (−2, −1) ∪ (1, ∞)
a poprawna odpowiedź to x∊ (−∞, −2) ∪ (−1, 0)
mógłby mi ktoś napisać gdzie robię błąd?
25 gru 17:56
ABC:
przy najwyższej potędze jest plus : −x3* −x2=x5
25 gru 18:22
Klasa V-VIII:
Masz iloczyn dwóch czynnikow
więc −x3*(−x2)=x5
25 gru 18:25
maciekkk98: czyli muszę tak naprawdę wymnożyć przez siebie nawiasy żeby zobaczyć najwyższą potęgę?
myślałem, że patrzę jedynie na x z najwyższą potęgą, czyli w tym przypadku samo −x3
25 gru 18:26
ABC:
tak , musisz wymnożyć jeśli nie masz postaci rozwiniętej, nauczycielka ci nie powiedziała?
25 gru 18:45