funkcja części całkowitej
markos: "największa liczba całkowita niewiększa niż y" i jest oznaczana symbolem [y].
To chyba funkcja części całkowitej
[2x+3]≤5
ktoś mi to wyjaśni? czy wynik to [−5/2, −1/2)
25 gru 12:08
QiPa:
[x]≤x<[x]+1
Dla kazdego x∊R [x]≤x<[x]+1
Dla kazdego x∊R 0≤{x}<1 {x} − czesc ułamkowa (mantysa) liczby x {x}= x−[x]
dla kazdego x∊R i k∊C [x+k]= [x]+k
Dla kazdego x∊R i k∊C {x+k}={x}
Równiez
[−x]= −[x] dla x∊C
= −[x]−1 dla x∉C
25 gru 12:30
markos: mógłbyś mi rozpisać działania na zadaniu bo wtedy łatwiej mi zrozumieć
25 gru 12:57
markos: pomoże ktoś bo mało jest zadań w internecie a ja jestem typem człowieka który uczy się na
praktyce
a ciężko mi coś zrozumieć z samej teorii
25 gru 13:24
Aruseq: Po pierwsze, czemu twój przedział jest ograniczony z dołu? Pokaż swoje obliczenia to wskażemy
błędy
25 gru 14:39
. :
[2x+3] ≤ 5 ⇒ 2x+3 < 6 i rozwiązujesz jak zwykła nierówność.
25 gru 14:48
markos: Dzięki bardzo . : za pomoc
25 gru 15:01