cronecker i cramer
kasia: czy jesli mam
x1 + x2 + x3 = 1
2x1 + x2 + x3 = 1
x1 + x2 + x3 = 1
i chce policzyc tw croneckera cappellego a potem cramerem to
licze ze rzady macierzy glowej i uzupelnione sa rowne 2
ilosc niewiadomych to 3 wiec w toerii nieskonczenie wiele rozwiazan
wg teorii ktora mam powinnam tak zrobic
1 1 1
2 1 1
1 1 1
macierz
1 1
2 1
jest nieosobliwa
wiec
x1 + x2 = 1 − x3
2x1 + x2 = 1 − x3
3 wiersz zostal skreslony a 3 kolumna przeniesiona na prawa strone
cramer
Ax
[ 1 − x3 1 ]
[ 1 − x3 1 ]
det Ax = 0
Ay
[1 1−x3 ]
[ 2 1−x3 ]
det Ay = x3 − 1
wiec y = 1− x3
a x = 0
czy to dobrze wszystko?
24 gru 15:03
kasia: bo nie wiem jak srpawdzic inaczej
25 gru 15:28
wredulus_pospolitus:
więc rozwiązaniem tego układu jest:
| ⎧ | x1 = 0 | |
| ⎨ | x2 = 1−k |
|
| ⎩ | x3 = k | |
i teraz jest koniec i wszystko dobrze
25 gru 15:33