parametr kronecker cappelego
kasia: korzystajac z tw kroneckera capellego wyznacz liczbe rozwiazan ukladu w zaleznosci od a
x1 + ax2 + x3 = 1
2x1 + x2 + x3 = a
x1 + x2 + ax3
det = −2a(a−1) ≠ 0
dla a ∊ R {0, 1} , r (A) = 3
dla a = 0
R(U) = 3
R(A) = 2
wiec wg tw kroneckera uklad nie ma rozwiazan
dla a = 1 wychodzi mi ze
R(U) = 2
R(A) = 2
a niewiadomych jest 3
wiec w teorii jest nieskonczenie wiele rozwiazan?
Tylko tutaj troche rozbraja mnie jak to dalej policzyc bo wiem ze trzeba przeniesc czesc
niewiadomych na prawo akle nie umiem tego ogarnac jak tutaj to wykonac
24 gru 01:34
kasia: x1 + x2 + ax3 = a2 poprawka ****
24 gru 01:35
. :
Ale co 'dalej' policzyć?
24 gru 04:40
Kasia: Ilość rozwiązań od parametru a
No dla a= 1 przecież muszę jeszcze wyznaczyć rozwiązania i tam się w twierdzeniu przenosi część
niewiadomych na prawą stronę i nie wiem jak to tu zrobić wg twierdzenia kroneckers coppelego
24 gru 10:43