Ciągi
Kuba : Trzy liczby tworza ciag geometryczny. Jeżeli do drugiej liczby dodamy 9 to ciag ten zmieni sie
w arytmetyczny, a jezeli od drugiej liczby nowego ciagu arytmetycznego odejmiemy 1, to znow
otrzymamy ciag geometryczny. Znajdz te liczby.
Mi wyszlo q= −2 lub −1/2 ale potrzebuje żeby ktoś wyliczył to q i mi podał co mu wyszlo.
23 gru 20:09
ABC:
moja metoda : ten środkowy arytmetyczny oznaczamy b−r , b ,b+r
wtedy ciąg b−r ,b−9 , b+r jest geometryczny i ciąg b−r , b−1 , b+r znów jest geometryczny
ale to znaczy na mocy znanego warunku że (b−1)2=(b−9)2 czyli b−1=b−9 lub b−1=9−b
pierwsza równość jest sprzeczna więc b=5
(5−r)(5+r)=42 , 25−r2=16 r=−3 lub r=3
arytmetyczny 2,5,8 lub 8,5,2
geometryczny wyjściowy 2,−4,8 lub 8,−4,2 czyli faktycznie q=−2 lub q=−1/2
23 gru 20:26
Kuba : Dzięki
23 gru 20:31