odwzorowanie
senior: czy moglby ktos mi pokazac jak sprawdzic czy odwozorowanie jest liniowe
R3 −> R2 T(x1 ,x2, x3) = (x1 , x3)
bo umiem te przeszktalcenie z R2 na R2 ale tu nie do konca wiem jak to wdrozyc
23 gru 16:48
ABC: sprawdź czy taka równość zachodzi , jeśli tak to jest liniowe
T(α(x1,x2,x3)+β(y1,y2,y3))=αT(x1,x2,x3)+βT(y1,y2,y3)
23 gru 17:49
Senior: Tak ja znam te warunki ale nie wiem jak z tej przestrzeni 3 na 2 to zapisać
https://zapodaj.net/plik-YZxyHlIl3W
Bo tu z 2 na 2 robiłem w taki sposób
I czy mógłby mi ktoś proszę napisać w takim schemacie jak zrobić ten przykład? Bo nie mogę
nigdzie znaleźć i nie potrafię wymyśleć
23 gru 18:07
ABC: to jest bardzo podobny schemat jak na tym foto
prawa strona αT(x1,x2,x3)+βT(y1,y2,y3)=α(x1,x3)+β(y1,y3)=(αx1,αx3)+(βy1,βy3)=
(αx1+βy1,αx3+βy3)
lewą stronę sam policz i wyjdzie to samo, czyli jest liniowe
23 gru 18:18
senior: w jakim sensie lewa strone? Czy moglbys to napisac? I czy nie trzeba robic tego T(c*a) = cT(a)
?
23 gru 18:35
ABC:
k....a to ty znowu wróciłeś kamienny łeb tylko pod innym nickiem , a ja głupi się męczę
przenieś się z tych studiów bo niewinni ludzie zginą przez ciebie
23 gru 20:17