Macierz odwrotna
Malkontent: https://zapodaj.net/plik-83L9E8pNiV
Jak to rozwiązać? Macierz po lewej ma wyznacznik zerowy i nie wiem jak do tego podejść
Muszę roziwazywac to z użyciem macierzy odwrotnej
23 gru 16:33
jc: masz odwrócić macierz po prawej stronie
wyznacznik prawej strony ≠ 0, a lewej = 0
sprzeczność, nie ma rozwiązania
23 gru 19:45
Malkontent: a czemu jak wyznacznik prawej strony jset rowny zero a drugi nie to mozna zalozyc ze to
sprzecznosc? Bo rozumiem ze wtedy nie da sie odwrocic i nie wychodzi dlatego mi to rozwiazanie
nijak ale czy jest jakies tego uzasadnienie czemu to sprzecznosc?
23 gru 20:46
jc: Twoje równanie ma postać XA=B, czy jakoś podobnie
|XA| = |X| |A| = |X| 0 = 0
|B| ≠ 0
23 gru 20:52
Malkontent: no ale tu nie liczymy w ogolnosci wyznacznikow tylko jedynie przy odwracaniu wiec nie weim jak
mozesz powiedziec ze rowna sie 0 albo nie rowna
23 gru 21:22
Malkontent: bo rozumiem ze x razy macierz z wyznacznikiem rownym zero tam rowna sie macierzy ktorej
wyznacznik nie jest rowna 0
23 gru 21:26
Malkontent: bo tak to tam jest w tej 3 linijce
23 gru 21:26
Malkontent: ale czy to odrazu sprzecznosc
23 gru 21:26
jc: Po lewej stronie, o ile dobrze pamiętam, masz iloczyn macierz X i jakieś innej macierzy.
Obie macierze są kwadratowe. Wyznacznik iloczynu = iloczyn wyznaczników = 0,\
bo wyznacznik drugiej macierzy = 0.
Nie liczymy? A ja liczę, i co?
23 gru 21:29
Malkontent: 8 * XT * macierz z wyznacznikiem zero = macierz z wyznacznikiem roznym od zera
23 gru 21:36
Malkontent: no ja sie zgadzam ze po lewej musi wyjsc wyznacznik 0
23 gru 21:36
Malkontent: chodzi mi o tym z tym ze nie liczymy ze nie wiem jak sam wyznacznik moze udawadniac ze uklad
jest sprzeczny
23 gru 21:37
jc: Szkoda, że nie przepisałeś zadania.
Rozumowanie jest takie.
Jeśli dla pewnej macierzy zachodzi równość, to 0≠0.
Zatem nie mam macierzy, dla której zachodzi równość.
−−
Przykład z innej beczki. 3n = 1234567890.
Równanie nie ma rozwiązania z liczbach całkowitych n, bo po lewej stronie
mamy liczbę nieparzystą, a po prawej parzystą.
Nikt na nie prosi sprawdzanie parzystości, choć sprawdzenie pokazuje brak rozwiązania.
23 gru 22:19
Malkontent: 0≠0 ?
23 gru 22:21
jc:
8 * XT * macierz z wyznacznikiem zero = macierz z wyznacznikiem roznym od zera
|8 * XT * macierz z wyznacznikiem zero| = |8*XT| * |macierz z wyznacznikiem zero| =
=|8XT| * 0 = 0
Wyznaczniki iloczynu macierzy kwadratowych = iloczyn wyznaczników
23 gru 23:05