gafFka: Zadania z parametrem:
1)Dla jakich wartości parametru a zbiór rozwiązań nierówności x2-3x+2<0 jest zawarty w
zbiorze rozwiązań nierówności ax2-(3a+1)x+3>0?
2)Wyznacz te wartości parametru k,dla których równanie (k+1)x2-2x+k-1=0 ma dwa różne
rozwiązania należące do przedziału (0;2).
23 lis 12:19
tylkoumysł: Podłączam się do zadania 2. Jeśli da radę, będę zobowiązany.
3 paź 17:25
tylkoumysł: Dodam tylko, że zależy mi na policzeniu założenia Δ>0, bo tylko to nie zgadza mi się przy
obliczeniach.
3 paź 17:36
PuRXUTM: x
2−3x+2<0
x
2−3x+2=0
Δ=1
x
2−3x+2=(x−1)(x−2)
(x−1)(x−2)<0 dla (odczytuje z wykresu) x∊(1;2)
Teraz liczymy drugie i zbiór rozwiązań musi być taki samy jak w pierwszym.
ax
2−(3a+1)x+3>0
ax
2−(3a+1)x+3=0
Δ=(3a+1)
2−4(a*3)=9a
2+6a+1−12a=9a
2−6a+1=(3a−1)
2
żeby był taki sam zbiór rozwiązań Δ musi być większa od zera więc :
Δ>0
ciąg dalszy za chwilę tylko się muszę nad czymś zastanowić
3 paź 17:38
PuRXUTM: a
2>0 ( żeby ramiona były do góry )
x
1=1
x
2=2
więc stosujemy wzory Viete'a
wychodzi mi sprzeczność szczerze mówiąc nie wiem co dalej może niech się ktoś inny wypowie
3 paź 18:50
TylkoUmysł: Wróciłem z treningu i jakoś do tego doszedłem.
Rozwiązanie zadania: "Wyznacz te wartości parametru k,dla których równanie (k+1)x
2−2x+k−1=0 ma
dwa różne rozwiązania należące do przedziału (0;2)."
Wypisujemy założenia, czyli:
1) a≠0
2) Δ>0
3) f(0)>0
4) f(2)>0
5) pε(0;2)
Rozwiązanie:
Ad. 1.
k≠−1
_____________
Ad. 2.
4−4(k+1)(k−1)>0
4−4k
2+4>0
k
2<2
k
2=2
k=±
√2
xε(−
∞;−
√2) ∪ (
√2;
∞)
_____________
Ad. 3.
k>1
xε(1;
∞)
_____________
Ad. 4.
(k+1)4−4+k−1>0
4k+4−4+k−1>0
5k>1
_____________
Ad. 5.
Używamy wzoru na p.
k+1>0
k>−1
∩
1<2k+2
zestawienie:
_______________
ZESTAWIENIE:
xε(
√2;
∞)
Wszystko jest na 99,(9) poprawnie ; )
3 paź 21:22
PuRXUTM: @TylkoUmysł nie wiem czy wiesz ale 99,(9)%=100%
3 paź 22:42
ZKS:
Niestety warunek Δ > 0 jest źle policzony.
3 paź 22:51
ZKS:
Nie wiem z czego to wynikało ale wszystko ładnie obliczone znak nierówności jest poprawny a na
końcu wynik dla Δ < 0.
3 paź 22:55
Basia:
Przecież k+1 może być ujemne.
Wtedy inne będą warunki (3) i (4)
To trzeba rozbić tak: (1) i (2) i ( [(3) i (4) i (5)] lub [(6) i (7) i (8)] )
1. Δ>0
2. p∊(0;2)
3. k+1>0
4. f(0)>0
5. f(2)>0
6. k+1<0
7. f(0)<0
8. f(2)<0
4 paź 01:53
pigor: ... a więc warunki zadania wystarczy opisać
koniunkcją 4−ech następujących warunków :
Δ=b
2−4ac< 0 − zapewnia 2 różne pierwiastki ,
a * f(0) >0 − zapewnia jednakowe znaki a i f(0) ,
a * f(2) >0 − zapewnia jednakowe znaki a i f(2) ,
0< p=−
ba< 2 − wierzchołek paraboli między 0 i 2 . . ...
4 paź 10:00