Wielomiany - dzielenie
OLO: Wielomian W(x) = −9x3 + bx2 + cx + 24 jest podzielny przez trójmian P(x) = −9x2 − 3x + 6
Podaj wartość parametru b
Podaj wartość parametru c
Podaj najmniejszy pierwiastek całkowity tego wielomianu.
21 gru 23:28
Maciess: No to moze wskazówki Ci wystarczą.
Skoro P(x) dzieli W(x) to mozemy zapisac W(x) = P(x)(ux+v)
No i teraz zobacz ze jesli P(x) = 0 to wtedy też W(x)=0.
Czyli miejsca zerowe wielomian P są tez miejscami zerowymi wielomianu W.
P to funkcja kwadratowa więc z łatwością obliczymy miejsca zerowe. Będą 2 (tyle co niewiadomych
wspolczynnikow w W (czyli dostaniemy to co chcemy)
21 gru 23:38