Ile minut potrzebuje pociąg na pokonanie trasy
PersonGuy: Witam, mam problem z zadaniem o treści:
"Odległość między dwoma miastami wynosi 54 km. Pociąg pokonuje tę trasę w określonym czasie t.
Gdyby jechał o 25 km/h wolniej, to do miasta docelowego przyjechałby o 90 minut później.
Gdyby zaś pociąg jechał o 45 km/h szybciej, to pokonałby tę trasę w czasie o 36 minut krótszym.
Ile minut potrzebuje pociąg na pokonanie tej trasy."
Nie wiem czy stosuje dobre podejście, bo wyniki wychodzą horrendalne, dlatego byłbym bardzo
wdzięczny o wskazanie błędów czy jakichś nieścisłości i ewentualną korektę.
s = 54 km
t = ?
s = v*t
−−−−−−
(v−25)*(t+1.5) = 54
54 = v*t + 1.5 * v − 25t − 37.5 / *2
| | 3 | |
54 = v*t + |
| * v − 45t − 27 / *5 |
| | 5 | |
108 = 2v*t + 3v − 50t − 75
270 = 5v*t + 3v − 225 −135
odejmujemy stronami:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
108 = 2v*t + 3v − 50t − 75 / *5
270 = 5v*t + 3v − 225t − 135 / *(−2)
540 = 10v*t + 15v − 250t − 375
−540 = 10v*t − 6v + 450 + 270
0 = 9v − 200t − 105
9v − 200t = 105
9v = 105 + 200t / :9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 200 | | 105 | | 200 | | 105 | |
108 = 2*( |
| t + |
| )*t + 3*( |
| t + |
| ) + 45t − 75 |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 200 | | 105 | | 200 | | 105 | |
183 = 2*( |
| t + |
| )*t + 3*( |
| t + |
| ) + 45t |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 400 | | 210 | | 600 | |
183 = |
| t2 + |
| + |
| t + 315 + 45t / *9 |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
1647 = 400t
2 + 210 + 600t + 2835 + 405t
−1398 = 400t
2 + 1050t
400t
2 + 600t + 1398 = 0
Δ − wychodzi z tego zdecydowanie ujemna...
Nie wiem gdzie robię błędy. Być może gdzieś zapomniałem minusa lub walnąłem się w
mnożeniu/czegoś nie przemnożyłem. Ale ślęczę już nad tym zadaniem godzinę i nie wiem gdzie
może byc błąd.
Dodatkowo sprawy nie ułatwia fakt, że odpowiedź trzeba podać w minutach i wpisać... liczbę
całkowitą (
t[min] = (wpisz liczbę całkowitą) ). Nie wierzę że przy takich liczbach da
się osiągnąć ładną deltę.
Wielka prośba o pomoc...
Mila:
W drugim układzie masz w obu równaniach masz v*t,
ale v*t=54
po redukcji z lewą stroną otrzymasz :
1)
| | 3 | |
− |
| v+45t=27 /*5 ( masz błędny znak) |
| | 5 | |
===============
2)
3v−50t=75
−3v+225t=135
============ (+)
175t=210
oblicz v i sprawdź , czy spełnione są warunki zadania