Oblicz dł. ramion trójkąta równoramiennego o podstawie 8, jeśli opisano na nim o
Monika: Od czego zacząć? Oblicz dł. ramion trójkąta równoramiennego o podstawie 8,
jeśli opisano na nim okrąg o promieniu 5
21 gru 10:37
Monika: To znaczy tego zadania nie da się obliczyć?
21 gru 12:35
chichi:
porównaj wzory na pole trójkąta
| | abc | | a + b + c | |
P = |
| = √p(p−a)(p−b)(p−c), gdzie p = |
| . |
| | 4R | | 2 | |
21 gru 13:10
Natura:
sinβ=
Masz kąt i dumaj dalej ja musze wyjechac
21 gru 13:11
Monika: Natura, i wyszedł mi sin beta = 8/10
Pola trójkąta przyrównałam, ten wzór z sinusem i ten z R, ale doszłam do tego,
że wyszło mi a=8 które już miałam jako dane.
I znów jestem w otchłani.
21 gru 15:53
Mila:
Rozwiąż wg wskazówki chichi.
21 gru 16:11
an: @ dalej obliczasz cosinus β i z tw. cosinusów b=√80
21 gru 17:06
an:

albo II sposób Pitagoras
21 gru 17:13
Natura:
Więc dalej
skoro sinβ=0,8 to β=54
o
| | 1800−54o | |
Stad miara kąta przy podstawie trójkata to |
| = 63o |
| | 2 | |
Więc dalej
Tutaj trzeba korzystac albo z kalkulatora albo z tablic
21 gru 17:25
Monika: An, Twój sposób jest najprostszy ten z 21.12. godz. 17:13.
a) ten odcinek, który Ci wyszedł x=3 wyliczam z Pitagorasa w tym małym trójkącie
b) obliczam h trójkąta równoramiennego jako x+R= 3+5=8
c) z połówki trójkąta równoramiennego, z tw. Pitagorasa, mając połowę podstawy =4 oraz wys.
trójkąta =8 wyliczam długość ramienia.
Uff, długo będę pamiętać to zadanie

Dziękuję Wszystkim za wsparcie
i życzę Wam pogodnych w sercu i na niebie Świąt oraz pomyślnego Nowego 2024 Roku

Niech nam się darzy
22 gru 13:40