Analityczna
Zaratustra: Dano punkty A = (−1, −1); B = (2, 5); prosta l to dwusieczna kąta przy wierzchołku C i wyraża
się wzorem y = −x+3. Wyznacz współrzędne punktu C.
Jedyny pomysł jaki mam na to zadanie to policzenie zależności dla okręgu wpisanego w trójkąt
(aby wykorzystać dwusieczną), nie przychodzi mi nic innego do głowy.
20 gru 23:51
Zaratustra: wymyśliłem coś takiego:
| √(x−2)2+(−x−2)2 | |
| = |
| √(23−2)2+(73−5)2 | |
| | √(x+1)2+(−x+4)2 | |
|
| |
| | √(23+1)2+(73+1)2 | |
21 gru 00:21
Zaratustra: | x2−4x+4+x2+4x+4 | | x2+2x+1+x2−8x+16 | |
| = |
| |
| 4√53 | | 5√53 | |
21 gru 00:23
Zaratustra: | | 27+√5 | |
wychodzi x= |
| ale powinny wyjść chyba 2 rozwiązania, co zrobiłem źle  |
| | 18 | |
21 gru 00:24
chichi:
każdy punkt leżący na dwusiecznej jest równo oddalony od ramion kąta
21 gru 00:31
Zaratustra: wykorzystać wzór na odległość odcinka od prostej? jakoś nie mogę tego zrobić, jak by to
wyglądało najprościej?
21 gru 00:38
chichi:
wzór na odległość
odcinka od prostej? chyba punktu − tak z tego wzoru, ale trzeba znaleźć
punkt, który leży na dwusiecznej, a to nie trudno zrobić − wystarczy rozwiązać układ równań,
| | 2 | | 7 | |
powinien wyjść punkt ( |
| , |
| ), dalej napisać równania prostych przechodzących przez |
| | 3 | | 3 | |
punkty A i C oraz B i C, te równania w postaci ogólnej to odpowiednio:
1. (c + 1)y + (c − 4)x + 2c − 3 =0
2. (c − 2)y + (c + 2)x + 6 − 7c = 0
to do dzieła, wychodzi dosyć ładnie, więc daj znać jakby coś Ci się "skiepszczyło"
21 gru 02:02
Zaratustra: skiepszczyło się niestety, skąd mam wziąć te równania prostych?
22 gru 18:37
Zaratustra: to znaczy skąd bierze się c+1, c−4 itd.? i dlaczego do postaci ogólnej?
22 gru 19:01
Eta:

d: y= −x+3 k⊥d i A∊ k ⇒
k: y=x
| | ⎧ | y=−x+3 | |
| z układu | ⎩ | y=x | ⇒ S=(3/2,3/2) jest środkiem odcinka AE ( z własności dwusiecznej)
|
więc E=(4,4) ∊ prostej BC
to BC : y= −0,5x+6
| ⎧ | y= −x+3 | |
| ⎩ | y=0,5x+6 | ⇒ C=(−6,9)
|
22 gru 22:42
Mila:

Prosta AB: y=2x+1
licz dalej sam
23 gru 00:18
Mila:
Jedno wychodzi jak u Ety.
23 gru 00:21