Wyznacz wszystkie wartości parametru
Nebula: Witam, mam problem z jednym zadaniem, nie do końca wiem co mam zrobić dalej i czy to co
zrobiłem ma jakiś sens
Wyznacz wszystkie wartości parametru m∊R, dla których równanie (|m+7| − 3)x = m + 10
o niewiadomej x ma co najmniej jedno rozwiązanie.
Rozwiązanie zapisz w postaci sumy przedziałów.
Podaj najmniejszy i największy z końców liczbowych tych przedziałów.
Spróbowałem zrobić to tak:
(|m+7| − 3)x = m+10
m≥−7
(m+7−3)x − m − 10 = 0
(m+4)x − m − 10 = 0
czyli m≠−4
m<−7
(−m − 7 − 3)x − m − 10 = 0
(−m − 10)x − m − 10 = 0
−(m+10)x − m − 10 = 0
czyli m≠−10
i tu by mi wychodziło że w takim razie m∊(−∞;−10) U (−10;−7) U <−7;−4) U (−4;+10) czyli
odpowiedzi to
najmniejszy koniec: −10
największy koniec: −4
Czy to o to chodziło czy kompletnie coś pomieszałem?
20 gru 19:43
chichi:
ty coś piszesz, a później sam sobie przeczysz. (−10,−7) ∪ [−7,−4) można ale po co? to nie jest
naturalny zapis. dla m = −10 co otrzymamy?
20 gru 20:27
wredulus_pospolitus:
akurat m = −10 NIE WYPADA ... bo dla m = −10 masz:
0*x = 0 −−−> 0 = 0 −−−> DOWOLNY 'x' spełnia takie oto równanie
20 gru 21:10
wredulus_pospolitus:
więc najmniejszy i największym LICZBOWYM krańcem jest −4
20 gru 21:11
chichi:
no dlatego przeciez zapytalem, bo u niego nie jest uwzglednione
20 gru 21:11
chichi:
a według mnie najmniejszy kraniec liczbowy nie istnieje
20 gru 21:17
Nebula: Faktycznie dla m=−10 jest tak jak mówicie nie wziąłem pod uwagę drugiego m.
I wtedy jest faktycznie −4 najmniejszym i największym krańcem. Dzięki za wyjaśnienie
20 gru 22:41