Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają 8 i 6. Wyznaczono dwusieczne kątów ostrych. Oblicz
długość odcinków tych dwusiecznych.
metoda I (dla mnie najszybsza)
| 1+cos(2α) | ||
cos(2α) = 2cos2α − 1 −−−> cos2a = | ||
| 2 |
| 62 |
| 16 | 4 | |||||||||||||
= | = | = | ||||||||||||||
| x2 | 2 | 20 | 5 |
| 5*36 | ||
−−−> x2 = | = 45 −−−> x = √45 = 3√5 | |
| 4 |
| ab | ||
xsinα= | ; xcosα=a mnożymy stronami | |
| a+c |
| 2a2b | ||
x2sin2α= | ||
| a+c |
| b | ||
sin2α= | dzielimy stronami | |
| c |
| 2a2c | ||
x2= | ||
| a+√a2+b2 |
| 2c | ||
x= a√( | ) | |
| a+c |
| 2*10 | ||
x1= 6√( | ) =3√5 | |
| 6+10 |
| 2*10 | 8 | |||
x2= 8( | ) = | √10 | ||
| 8+10 | 3 |
1) z tw. o dwusiecznej:
| e | 6 | ||
= | i e+f=8 | ||
| f | 10 |
| 3 | ||
10e=6f⇔e= | f | |
| 5 |
| 8 | |
f=8⇔ f=5, e=3 | |
| 5 |
| p | 10 | 5 | |||
= | = | ⇔4p=5q | |||
| q | 8 | 4 |
| 5 | 8 | ||
q+q=6 ⇔q= | |||
| 4 | 3 |
| 8 | ||
w ΔACE: y2=( | )2+82 | |
| 3 |
| 8 | ||
y= | √10 | |
| 3 |