matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Szeregi
Werve:
1
Oblicz sumę szeregu ∑
∞
n=1
n(n+1)(n+2)
1
A
B
C
Liczę to rozkładając ułamek na czynniki
=
+
+
n(n+1)(n+2)
n
n+1
n+2
Z tego otrzymuję A = 0,5 , B = −1, C = 0,5 Potem wypisuje każdy element Sn i znajduję jak wykreślić odpowiednie elemnty i otrzymuję sumę 5/24, a nie 1/4 Co robię źle?
19 gru 12:38
chichi:
zle znajdujesz ja 'wykreślić'
19 gru 13:05
jc:
1
1
1
1
=
(
−
)
n(n+1)(n+2)
2
n(n+1)
(n+1)(n+2)
1
1
1
1
Dlatego n−ta suma częściowa =
(
−
) →
2
2
(n+1)(n+2)
4
19 gru 13:18