proszę o rozwiązanie
anna: dwa boki deltoidu mają długość 2√3 a pozostałe dwa mają długość 3√4 + 2√2
wiedząc że kąt deltoidu leżącego między dwoma dłuższymi bokami ma miarę 450
Oblicz miarę kąta deltoidu leżącego między dwoma krótszymi bokami
19 gru 10:35
anna: zadanie zostało rozwiązane
19 gru 14:05
Natura:

a=AB=2
√3 b=BC=3
√4+2√2
W ΔSBC
|SB|=|BC|*sin22,5
o
| | √2−√2 | |
|SB|=3*√4+2√2* |
| =3(po prostych obliczeniach ,nie są aż tak zmudne jakby to na |
| | 2 | |
początku sie wydawało
W ΔASB
| | 3 | | √3 | | √3 | |
sinβ= |
| * |
| = |
| β=60o |
| | 2√3 | | √3 | | 2 | |
więc 2β=120
o
Kąt miedzy dwoma krótszymi bokami wynosi 120
o
Zadanie to można tez rozwiązac bez korzystania ze wzoru połowkowego
1) najpierw w ΔDCB z twierdzenia cosinusow obliczyc dłogośc boku |DB|
2) znowu z twierdzenia cosinusow obliczyc kąt miedzy dwoma krótszymi bokami
Czasami trzeba sie zmierzyc z trudnymi obliczeniami
19 gru 14:44
Mila:
Nie ma trudnych rachunków w drugim sposobie

|DB|=6
19 gru 14:59
Natura:
dzień dobry
Milu
19 gru 15:15
Mila:
Witam miło
19 gru 16:40
an: Kłania się twierdzenie sinusów
19 gru 20:07