Oblicz pole prostokąta, którego przekątne o długości 6 cm przecinają się pod kąt
Santiago: Potrzebuje pomocy z tymi zadaniami:
Zadanie 1
Oblicz pole prostokąta, którego przekątne o długości 6 cm przecinają się pod kątem 60°.
Zadanie 2
Kąt ostry rombu o boku 24 cm jest równy 60°. Oblicz pole rombu
Zadanie 3
Dłuższy bok równoległoboku jest równy 20 cm. Stosunek długości boków jest równy 6:5 a kąt ostry
ma miarę 60°. Oblicz pole równoległoboku.
Zadanie 4
W trapezie prostokątnym dłuższa przekątna o długości 15 cm tworzy z dłuższą podstawą kąt 30°.
Długość krótszej podstawy jest równa 10 cm. Oblicz pole trapezu.
18 gru 21:54
Natura: Zadanie nr 1
| | 1 | |
P= |
| *e*f*sinα gdzie e i f to długosci przekatnych |
| | 2 | |
Zadanie nr 2
P=a
2*sinα
Zadanie nr 3
| | 20 | |
Skoro a= 6x=20 to x= |
| |
| | 6 | |
P=a*b*sinα
Zadanie nr 4
zrobic rysunek i zauwazyc trójkat 30
o 60
o 90
o
18 gru 23:56