proszę o rozwiązanie
anna: reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = 2x3 + 3x2 − 8x +3
jest równa R(x) = x2 + 5x +1
wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian F(x) = ( x −1 )(x +3)
18 gru 20:34
ABC:
zauważ że twój wielomian P(x) ma sumę współczynników 0 , więc dzieli się przez dwumian x−1
i jest postaci (x−1)(x+3)(2x−1)
18 gru 20:59
Eta:
Wystarczy wykonać dzielenie
| | R(x) | | x2+5x+1 | |
R1(x)= |
| = |
| |
| | F(x) | | (x−1)(x+3) | |
R
1(x)= 3x+4
18 gru 21:50
anna: dziękuję
18 gru 22:36
18 gru 23:18
Eta:
R1(x) jest resztą z dzielenia R(x) przez F(x)
R1(x)=3x+4
19 gru 22:31
chichi:
zapisana jest równość, a po niej iloraz wielomianow, ktory nie daje wyniku 3x+4
19 gru 22:40
Eta:
Czy wpis ( poprawiony) z 22:31 pasuje ?
19 gru 22:46
chichi:
jasne, wiem co mialas na mysli, ale formalnie ta równość nie zachodzila
19 gru 22:54
Monia: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian P(x), jeśli:
a) W(x) = 2x + x3 + 3x²−5x+1, P(x) = x+1 b) W(x) = 3x²−6x3 + x² + 5x−8, P(x)=x−2
c) W(x) = x²+10x²−130, P(x) = x + 5
d) W(x) = 2x²−6x3 + 4x²−10x+4, P(x)=x−3.
22 mar 23:37
Gonia:
a) R=W(−1)=....................
b) R=W(2)
c) R=W(−5)
d) R=W(3)
22 mar 23:52