zadanie z przystawania trójkątów
Paradygmaty: Rozważmy prostokąt ABCD i punkt P znajdujący się na boku AB. Niech F, G będą rzutami
P odpowiednio na przekątne BD i AC. Wykaż, że suma PG + PF jest stała, niezależnie od wyboru P
(na boku AB).
18 gru 18:18
an:
19 gru 18:01
Eta:

Z podobieństwa trójkątów APG , PFG i ACD z cechy (kkk)
| x | | b | | eb | | y | | b | | ab−eb | |
| = |
| ⇒ x= |
| i |
| = |
| ⇒ y= |
| |
| e | | d | | d | | a−e | | d | | d | |
|AC|=|BD|=d=
√a2+b2
| | ab | |
x+y= |
| −−− suma stała i nie jest zależna od wyboru punktu P na boku AB |
| | √a2+b2 | |
19 gru 22:29
Mila:
ΔPFB
20 gru 21:24