kangur
świruś:

Piłka nożna jest uszyta z białych i czarnych kawałków skóry. Czarne kawałki są pięciokątami
foremnymi, a białe sześciokątami foremnymi. Każdy pięciokąt jest połączony brzegami z pięciona
sześciokątami, a każdy szściokąt z trzema pięciokątami i trzema sześciokątami. Piłka ma 12
czarnych pięciokątów. Ile ma ona białych sześciokątów?
zadanie z Kangura mat dla kadetów
jak ta piłka ma niby wyglądać (rysunek trch niedokładny może, ale przecież kąty się nie
zgadzają chyba)
17 gru 20:34
świruś: odpowiedz ktoś pls
17 gru 21:22
17 gru 22:50
Mila:
Jeśli trudno zauważyć z ilustracji to może tak:
Piłka to dwudziestościan ścięty ( tylko z zaokrągleniami)
5*12=60 wierzchołków
z każdego wierzchołka pięciokąta wychodzą 3 krawędzie
5*3=15
15*12=180 , ale każda krawędź jest liczona 2 razy ( raz w pięciokącie a drugi raz w
sześciokącie)
180:2=90 − liczba krawędzi
Wzór Eulera :
W+S=k+2
60+S=90+2
S=32− liczba wszystkich ścian
32−12=20 liczba sześciokątów
18 gru 14:54
ŚWIRUŚ: ale jak to jest możliwe, przecież kąt wewnętrzny sześciokąta foremnego to 120 stopni, a
pięciokąta foremnego to 108 stopni
więc 2x120+108≠360 stopni
348≠360
więc jak to możliwe
(mój pierwszy rysunek z 20:34)
18 gru 19:48
Mila:
Gdyby był kąt 360o to byłaby płaszczyzna, kąt trójścienny musi być mniejszy od 360o
aby powstała bryła.
18 gru 19:58
ŚWIRUŚ: aaa dobra superrr
18 gru 21:44
kerajs:
Skoro ''każdy szściokąt (jest połączony brzegami) z trzema pięciokątami'' to sześciokątów jest
19 gru 10:00
świruś:
20 gru 19:31