permutacja
bajera: znajdz macierze odwrotne do macierzy permutacji
P
[0 0 1]
[0 1 0]
[1 0 0]
P
[0 0 1]
[1 0 0]
[0 1 0]
na czym to polega? Umiem wyznaczac odwrotnosc ale nie rozumiem co tu z ta permutacjai czemu sa
2
17 gru 20:03
jc: To po prostu nazwa takich macierzy.
Pomnóż przez wektor. Pierwsza macierz zamieni miejscami x i z, więc P2=I, P−1=P.
Druga macierz przesuwa cyklicznie x, y, z. Dlatego P3=I, P−1=P2.
17 gru 20:22
bajera: nie rozumiem, mam obliczyc odwrotnosc obu czy to trzbea jakos przekstszalcic?
17 gru 20:30
jc: Macierz permutacji to nazwa typu macierz, tak jak macierz diagonalna, symetryczna, ...
Odwróciłeś − zadanie zrobione. Rzecz w tym, że w rozpatrywanym przypadku macierze odwrotne
są oczywiste i od razu można je zapisać.
17 gru 20:41
jc: Dwie macierze, bo to dwa zadania.
17 gru 20:58
bajera: aha ok
17 gru 21:06