WyznACZ rownanie okregu
olcia: bardzo prosze o pomoc; WyznACZ rownanie okregu opisanego na trójkącie ABC korzystajac
bezposrednio z rownania okregu...jesli a)A(−2,4) B(4,6) C(6,4) c)A(−5,−2) B(5,−4) C(−1,2)
8 mar 18:15
ak1: Ponieważ punkty te mają leżec na okręgu muszą spełniać równanie okręgu
x2+y2+Ax+By+C=0
układamy równania:
dla punktu A(−2,4)
4+16−2A+4B+C=0 → −2A+4B+C+20=0
dla punktu B(4,6)
16+36+4A+6B+C=0 → 4A+6B+C+52=0
dla punktu C(6,4)
36+16+6A+4B+C=0 → 6A+4B+C+52=0
Liczymy układ trzech równań:
−2A+4B+C+20=0 (1)
4A+6B+C+52=0 (2)
6A+4B+C+52=0 (3)
odejmujemy (1) od (2) a nastepnie (3) od (2) próbuj dalej
8 mar 19:16
ak1:
−2A+4B+C+20=0 4A+6B+C+52=0 |*(−1)
4A+6B+C+52=0 |*(−1) 6A+4B+C+52=0
−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−6A−2B −32=0 2A−2B =0
Układ równań
{−6A−2B−32=0
{ 2A−2B =0 |:2
A=B podstawiamy do pierwszego równ.
−6B−2B=32
−8B=32|:(−8)
B=−4
A=B
A=−4
wyznaczmy C z (1) równania
−2A+4B+C+20=0
−2*(−4)+4*(−4)+20=−C
C=−12
x2+y2−4x−4y−12=0
(x−2)2+(y−2)2=20
8 mar 19:40
ak1: Zrób drugi przykład
8 mar 19:41