Geometria płaska - czworokąty
Karinio: Dane są dwa trójkąty ABC i BCD takie, że |𝐴𝐵| = |𝐴𝐶| = 3√10, |𝐵𝐶| = |𝐶𝐷| = 6, |𝐵𝐷| =
9,6.
Rozstrzygnij, czy wierzchołki tych trójkątów leżą na jednym okręgu? Odpowiedź uzasadnij.
Proszę o pomoc
17 gru 19:44
X:
21 gru 10:42
an:

Oba trójkąty mogą być wpisane w okrąg o tej samym promieniu ich wzajemne usytuowanie
daje cztery możliwości jak na rys. pw., w dwu mogą być wpisane w ten sam okrąg
Uzasadnienie wtedy kiedy każda z przekątnych czworokąta ABCD będzie jednocześnie
jednym bokiem danych trójkątów.
21 gru 17:42