Twierdzenia odwrotne i przeciwne
Natura:
Podaj twierdzenie odwrotne do twierdzenia danego
a) ∀x∊R |x|<1⇒x<1
b) ∀ x∊R x≥0⇒√x2+1≥1
c) Jezeli x=y ⇒ x2=y2
d) Jeżeli liczba całkowita jest podzielna przez 3 i przez 7 to jest podzielna przez 10
e) Jeżeli w równoległoboku jeden z kątow jest prosty to równoległobok ten jest kwadratem
f) Jeżeli p jest liczba pierwszą to jest liczbą parzystą
Twierdzenia odwrotne
a) ∀x∊R x<1 ⇒|x|<1
b) ∀x∊R √x2+1≥1⇒x≥0
c) Jeżeli x2=y2 to x=y
d) Jeżeli liczba całkowita jest podzielna przez 10 to jest podzielna prze 3 i jest podzielna
przez 7
e) Jeżeli równoległobok jest kwadratem to w tym równoległoboku jeden z kątów jest prosty
f) Jeżeli p jest liczbą parzystą to p jest liczbą [pierwszą .
Podaj twierdzenia przeciwne do danych
czy np w a) będzie
∀x∊R |x|≥1⇒x≥1?
jeśli tak to dalej juz sobie poradzę
16 gru 17:24
wredulus_pospolitus:
absolutnie nie.
1. Sprawdź sobie tabelkę rachunku zdań w logice i sprawdź dla jakich p,q nieprawdziwe jest
zdanie p ⇒ q
Zaprzeczeniem p ⇒ q będzie zdanie które zapewnia nam, że zaprzeczane zdanie będzie
nieprawdziwe
Zaprzeczając zdanie w którym jest kwantyfikator −−− zamieniamy tenże kwantyfikator (z 'dla
każdego' na 'istnieje' i na odwrót)
Dlatego w (a) będzie
∃x∊R |x| < 1 ∧ x ≥ 1
16 gru 17:41
Natura:
Ok.Rozumiem
Czyli mam rozumieć ze twierdzenie przeciwne to to samo co zaprzeczenie
16 gru 18:08
wredulus_pospolitus:
tak ... to de facto jest to samo
16 gru 18:56