Zadanie
Andżela: pomożecie

?Oblicz pole równoległoboku o bokach 3 i 6 oraz kącie ostrym 30 stopni.
8 mar 18:11
R.W.16l:

h=1,5
z pitagorasa
dając wysokość otrzymaliśmy trójkąt o kątach 30 i 90, czyli 3. kąt to 60
ze znanego trójkąta pitagorejskiego − a;a
√3,2a
2a=3
z rys tego nie widać
ale tak jest

Pp=ah/2
a=6
h=1,5
ah=9/2=4,5
8 mar 18:16
orlik: R.W pomyliles(as) sie w koncowce gdyz pole rownolegloboku liczymy wzorem P=ah a nie P=ah/2 wiec
wynik wychodzi P=6*1.5=9
8 mar 21:05
Bogdan:
Pole równoległoboku o bokach długości a, b oraz kącie wewnętrznym o mierze α
można obliczyć również tak: P = absinα, w tym przykladzie P = 3 * 6 * sin30o = 9.
8 mar 22:11
cj z gta andrass: hahahahahaha nie wiem
3 sty 16:51
ddd: dlaczego h=1,5?
17 kwi 15:23