parametr
krysztal: dla jakiego parametru a i funkcja h jest ciagla w x
0 = 1
f(X) =
a x=1
| x2 + (b−1)x − b | |
| x>1 |
| 2x2 +3x −5 | |
czy ktos moglby podpowiedziec jak policzyc lewa granice i prawa od jedynki?
14 gru 20:10
wredulus_pospolitus:
z prawostronną to raczej problemu mieć nie powinieneś,
zauważ, że
x
2 + (b−1)x − b = x
2 − x + bx − b = x(x−1)+b(x−1) = (x+b)(x−1)
2x
2 + 3x − 5 = (x−1)(2x+5)
| | 1+b | | b+1 | |
więc granica prawostronna = |
| = |
| |
| | 2+5 | | 7 | |
14 gru 20:32
wredulus_pospolitus:
lewostronna −−− tenże ułamek jest do potęgi log
3(1−x)
14 gru 20:32
krysztal: tak
14 gru 20:35
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| | 1 | | 1 | | 6 | |
lim ( |
| )log3(1−x) = [ ( |
| )log3 0+ ] = [ ( |
| )−∞ ] = |
| | arcins(x/2) | | π/6 | | π | |
| | π | |
= [ ( |
| ) +∞ ] = 0  |
| | 6 | |
14 gru 20:41
krysztal: a czemu 0+ ?
14 gru 20:43
wredulus_pospolitus:
1 − 1
− możesz rozumieć jako 1 − 0.999999999999999999999999999 =
0.000000000000000000000000000001 prawda (niech nikomu nie przyjdzie do głowy sprawdzać czy
jest dobra liczba '0')
a to jest nic innego jak 0
+ prawda
14 gru 20:46
krysztal: dzieki
14 gru 20:49