zlozenie funkcji
hektor: czy zlozenie funkcji f(g(x) istnieje jesli zwf funkcji funkcji g(x) zawiera sie w dziedzinie
funkcji f?
13 gru 21:13
wredulus_pospolitus:
Tak
13 gru 21:15
hektor: i rozumiec to w doslownym sensie ze przedzial w przedziale typu Df = R
Zwf = <−3;5> i ma sie najzwyczajniej zawierac cale w tej dziedzinie
13 gru 21:19
wredulus_pospolitus:
pragnę zauważyć ... że jak tak zapisujesz to Zwf −−− taki zapis sugeruje że zbiorem wartości
funkcji f(x) jest tenże przedział
13 gru 21:21
wredulus_pospolitus:
jak już to ZWg <−−− taki zapisz mówi nam o zbiorze wartości funkcji g(x)
13 gru 21:21
hektor: ale dobrze mysle
13 gru 21:43
. :
Tak. Dobrze myśli.
Tak długo jak ZWg będzie zawierać się w Df będzie istniało złożenie f(g(x))
13 gru 21:46
hektor: a jesli jest zlozenie 3 funckji typu f h g to jak to sprawdzac?
13 gru 22:11
chichi:
może być też sytuacja, że relacja zawieranie nie zachodzi, ale można wtedy zdefiniować złożenie
na obcięciu o ile ten przekrój nie będzie pusty
13 gru 22:22
hektor: nie do konca czaje
13 gru 22:43
wredulus_pospolitus:
powiedzmy, że chcemy mieć złożenie f(g(x))
gdzie f(x) = √x (Df = [0 ; +∞)] )
podczas gdy g(x) = (x−1)3 (ZWg = R)
oczywiście możemy zapisać złożenie: f(g(x)) = √(x−1)3 tylko musimy odpowiednio
'zredukować' dziedzinę Dg ... tak aby ZWg ⊆ Df
w tym przypadku musielibyśmy zapisać (na przykład) Dg = [1; +∞) ; bo wtedy ZWg = [0; +∞)
w efekcie dla złożenia f(g(x)) mamy Df(g) = Dg = [1; +∞) i wszystko 'pasi'
14 gru 01:06